Čistá Vysočina

 

V letošním školním roce se naše škola zúčastnila akce Čistá Vysočina.  Jedná se o projekt, který si klade za cíl zbavit Vysočinu odpadků v okolí silnic, v obcích i městech. Akce se koná v rámci oslav Dne Země, který připadá na 22.4.

Ráno se všichni vybaveni rukavicemi a dobrou náladou sešli ve škole, kde se žáci dozvěděli, jaký odpad mají sbírat a jak správně ho do pytlů třídit. Žáci se následně rozdělili do dvou skupin. První skupinu tvořili žáci 1. a 2. ročníku společně se starším oddělením MŠ. Tato skupina sbírala odpadky po obci. Zde se podařilo sesbírat jeden pytel plastů a jeden pytel smíšeného odpadu.

Ve druhé skupině byli žáci 3., 4. a 5. ročníku. Ti se vydali struhou k Telči ke kostelu sv. Jana Nepomuckého a zpět do Krahulčí. Žáci vyčistili obě strany silnice a podařilo se tak sesbírat dva pytle smíšeného odpadu a dva a půl pytle plastů.   Děti nadšeně sbíraly a předháněly se ve svých úlovcích. Jako již tradičně vítězily nápojové kelímky z automatů a PET lahve. Žákům za jejich nadšení a práci děkujeme.

Cílem této akce nebylo pouze sesbírání odpadků v našem nejbližším okolí. Žáci by si měli uvědomit, kolik nepořádku se v naší přírodě nachází, jaký to může mít dopad a pocítit tak zodpovědnost za naši přírodu a životní prostředí. A to se jistě podařilo!

 

Martina Tomanová