Projektový den na farmě v Zašovicích

Místo začátku vyučování nastoupili žáci v 8 hodin ráno do autobusu společně se svými mladšími kamarády (předškoláky) a vyrazili na farmu do Zašovic nedaleko Třebíče.

Po příjezdu se žáci rozdělili na dvě skupiny. První skupina šla dovnitř, aby si vyzkoušeli upéct „chlebánky“ a vyrobit máslo ze smetany. Ve velké venkovské kuchyni si mohli prohlédnout různé kuchyňské nádoby nejen k výrobě másla, ale také typickou kachlovou pec. Nejprve si s lektorkou řekli, z kterých surovin se peče chléb, nachystali suroviny a pustili se do těsta. Smíchali potřebné suroviny a nechali těsto vykynout. V čase kynutí se dali do výroby másla. Ze smetany ve skleničce neustálým třepáním vytvořili ze smetany máslo. Po vykynutí rozdělili těsto na 8 dílů a vytvarovali v dlani houstičku, dali na pomaštěný plech, nařízli nožem, pomazali sádlem a posypali různými semínky. A těšili se na upečení. Také donesli dřevo na zatopení do kamen.

Mezitím přišla druhá skupina z farmy, nasvačila se a vystřídala se s první skupinou.

V čase pečení si na farmě zopakovali s naším druhým průvodcem samce a samice domácích zvířat, měli příležitost si pohladit prasata, kozu, slepici, ovce a krávy. Lektor se je snažil vést k přemýšlení. I když většina žáků bydlí na vesnici, ne všichni mají přehled o domácích zvířatech. Připomínal jim bezpečnost při setkání se zvířaty, aby je nehladili bez souhlasu majitele. Poučil je, aby kupovali a jedli maso, u kterého znají původ. Také si mohli vyzkoušet, jak probíjí elektrický ohradník, na který jinde nesmí sahat. V ohradníku v té chvíli byl snížený proud, aby dětem neublížil.

Na farmě také žáci nahlédli do zdejší sýrárny. A pak už konečně obě skupiny ochutnávaly svoje chlebánky namazané máslem. Bylo opravdu pěkné pozorovat žáky, zvláště při pečení, kdy opravdu ti starší pomáhali mladším a spolupracovali spolu. Opět bylo vidět na dětech, jak je tyto činnosti baví. Určitě je dobré to vyzkoušet i doma.

Jana Prokopová