ZŠ – seminář o houbách

Ve čtvrtek 19. 10. přijela za námi ukrajinská mykoložka Iryna Kliestova se svojí zajímavou přednáškou o houbách.

Nejprve představila žákům obor mykologie a s žáky si zopakovali stavbu těla houby. Žáci si vše vždy mohli prohlédnout i na fotografii, ale pro většina z nich byla zajímavější houba opravdová, kterou si mohli prohlédnout, osahat i očichat. Paní Iryna nám řekla, že lidé nejčastěji sbírají houby s rourkami, protože houby s lupeny bývají často i jedovaté.

Dozvěděli jsme se další slovo mnohoznačné – Jidášovo „ucho“, které viděli, jak se po několika minutách zvětšuje. Můžeme ho nalézat po celý rok na černém bezu. V uzavřené sklenici donesla hadovku smrdutou. Pochopili jsme proč ….. Nejprve ale vypadá jako vajíčko. Také smrdí hřib satan. U holubinek jsme si prohlédli pouze jediný jedovatý druh – holubinku červenou. Žáci dostali hádanku, zjistit název malé houbičky. Byla to malá muchomůrka červená, která ještě červená nebyla!

Také nám představila choroše, z kterých se vyrábějí kabelky i klobouky. Na některé – lesklokorku ploskou – se dá dokonce i kreslit. Všichni si to mohli vyzkoušet a výtvor si můžete prohlédnout ve škole. Z hnojníku obecného se třeba vyrábí inkoust. I to jsme mohli vyzkoušet. Některé houby mají i léčivé účinky, některé se používají i jako koření – třeba špička cibulová nebo špička česneková.

Některé houby i v noci svítí, když je fotíte. Patří k nim pařezník nebo i známé václavky. A mezi poslední zajímavosti, které jsme mohli osahat, byl rosolozub huspenitý jako želé, který se přidává do salátu a prstřeň dubový, který má antistresové účinky.

Myslím, že tato přednáška přinesla všem nejen nové informace, ale i spoustu zajímavostí a zážitků ze světa hub.

Jana Prokopová